Полезно

Плюсовете и минусите на бяло злато в сравнение с платина

25.03.2016

Подобен цвят, но различни характеристикиДокато цветовете на бяло злато и платина със сигурност са подобни, те не са абсолютно еднакви, както може да се обедите и лично. Бяло злато е по-сребристо, докато платината е по-сива на цвят. Без съмнение и двата метала се допълват идеално с красиви диаманти.

За да получите най-сребристо бял цвят на бяло злато, жълтото злато трябва да се смеси или легира с някой бял метал, като например сребро, никел, манган и / или паладий. Така че няма такова нещо като "чисто бяло злато." Често бялото злато се покрива с родий, за да му се даде по-бял, блестящ завършек. Но на всеки няколко години покритието трябва отново да се подновява, за да възвърне бялия цвят и блясък; в противен случай бялото злато ще се върне обратно към цвета на основната съставка: жълтото злато. Въпреки, че това може да изглежда като една доста сложна и тежка процедура, истината е, че процесът е сравнително евтин, и много бижутери всъщност предлагат тази услуга безплатно.

Платината, от друга страна, има естествено сиво бял цвят. За да може да се продава като благороден метал, той трябва да съдържа 90-95 процента чиста платина; Ако съдържанието е по-малко, ще се нарича платинена сплав. С течение на времето, цветът на платината няма да избледнее до жълто, както при бялото злато, но е възможно да изгуби бляскавината си до цвета на естествената патина, която някои хора всъщност обичат, защото прави диамантите върху бижутата да блестят още повече. Платината също може да се освежи професионално, а процесът е сравним по отношение на разходите за грижа за бяло злато.


Най-голямото предимство на бялото злато спрямо платината със сигурност е цената. Платината е по-скъпа, тъй като е по-рядка и се добива много по-малко от златото. Също така, платината е по-плътен метал от златото, така че един и същ пръстен ще тежи значително повече в платина, отколкото в злато (и благородните метали се оценяват по тегло). Сега е лесно да се разбере защо основа от бяло злато струва около половината в сравнение със същата от платина.

Всичко казано до тук се отнася и за по-достъпната серия бижута с покритие от благородни метали. Но тук бихме изтъкнали, че платината е много издръжлив метал и се предпочита доста повече за всекидневна употреба. И един недостатък на бялото злато – често в бижутерийната индустрия се прибягва до примес на злато и никел, който е алергенен материал за някой хора.

Бижутата на BEADSHOUSE са с покритие от платина и бяло злато без примеси на алергенни съставки. Разгледайте нашите предложения.


Сподели с приятели  

 
 

Learn more