Полезно

Циркон или цирконий

04.04.2016


Прилика и разлика
 

Циркониите са вид  скъпоценни камъни, визуално брилянтни и проницателни, както разбира се и жените, които ги носят. Тези завладяващи камъни са популярни със своята достъпност.. Те представляват кристалографска изометрия и симулират диаманти със забележителна прилика.
 
Въпреки че много от нас просто ги обичаме заради блестящия им вид и страхотните бижута, те имат интересна история. Ето няколко невероятни факта:

Разликата между цирконий (Кубичен циркон или CZ) и бял циркон


Основната разлика между тези два красиви скъпоценни камъка е, че белият Циркон е естествено добит в мините скъпоценен камък, а цирконият е синтетично произведен скъпоценен камък. Цирконът идеално пречупва светлината, с което си свойство може да надмине по характеристики повечето естествени диаманти, докато CZ притежава повече блясък и видимо по-искрящи цветове, заради което е и доста по-предпочитан. Други разлики са:
• Цирконият е доста по-евтин
• Цирконът по същество може да има жълто-кафяв оттенък, докато камъните Кубичен циркон или CZ са безцветни. Напоследък все повече приложение намират и оцветените синтетични камъни.
• CZ цирконият е почти безупречен в сравнение с Циркона, при който могат да се открият естествени примеси или други недостатъци
• Най-големият доставчик в света на цирконий идва от Тайланд и Китай. Тези синтетични камъни не са географски-специфични, тъй като те са създадени в лаборатория.

Интересни митове и легенди

Може би най-добре познатата градска легенда, свързана с този вид камъни е, че с радиография или рентгенови лъчи може да се направи разлика между естествен диамант и неговата най-разпространена синтетична форма. Трябва да кажем, че диамантите са радиопрозрачни на рентгенова снимка. Не-научно казано, в миналото хората сме били баламосвани в схващането, че истинските диаманти са редки, когато в действителност те не са били нищо повече от един пазарен продукт, който е бил ангажиран в  определена схема, разработена от доминиращи диамантени компании. Интересното е, че дори и кристали Сваровски са изработени от CZ и представляват синтетични камъни цирконий.

Друг мит е, че Кубичният Циркон CZ не може да се конкурира с диамантите. Трябва да добавим, че отдавна диаманти не са инвестиция и губят повече от 50% от стойността си след покупката. Търговците на дребно предпочитат да не купуват обратно диаманти от клиенти, тъй като те ще трябва да направят това по цени на едро. Да не забравяме и факта, че оптически са почти неразличими.

Богати Жените обичат Бижута от изкуствени диаманти

Богатите жени обичат фалшиви диаманти, защото те могат да ги ползват по време на пътуване, посещение на известни събития или дори за всекидневно носене без страх от евентуална загуба или кражба. Просто, защото можете да си позволите диаманти, не означава, че те са една интелигентна покупка. Дори известните личности се радват на бижута-реплика, защото това им позволява да изглеждат така, както искат,  без да бъдат обвързани с грижите за истински диаманти.

BEADS HOUSE предлага бижута със скъпоценни и полускъпоценни камъни и кристали на достъпни цени. Разгледайте нашите специално подбрани предложения за вас.

Сподели с приятели  
 
 

Learn more